Skip to content
Januar 30, 2016 / Allahov rob

Dova – oruzje vjernika (5): Preporucena vremena za dovu

 1. Preporucena vremena za dovu

 

Jedna od Allahovih Milosti je da je On dozvolio da odredjena vremena budu vise blagoslovljena od drugih. Odredio je vremena tokom dana i tokom noci, odredjena vremena tokom sedmice, mjeseca i godine u kojima se povecava mogucnost da dova bude uslisana.

To je divno, jer daje covjeku produzenu nadu.Tokom tih odabranih vremena, covjek bude jos vise entuzijastican, njegova skrusenost u dovi se tad povecava, kao i njegov iman. U tim vremenima Allah nam olaksava, dodatno nas motivisuci, da Ga obozavamo i molimo.

Vecina hadisa koja je prenesena sto se tice posebno odabranog vremena primanja dove, sto pokazuje da je to neobicno vazno, je u vezi s prvim odabranim vremenom koje cemo navesti:

 1. a) Zadnja trecina noci. Vecina hadisa o odabranim vremenima kad se prima dova govori o ovom vremenu. Ne samo to, vec i Uzviseni Allah opisuje Dzennetlije u Casnom Qur’anu da su to:

Oni koji se budu Allaha bojali i grijeha klonili (…) oni koji budu govorili: ’Gospodaru naš, mi, zaista, vjerujemo; zato nam oprosti grijehe naše i sačuvaj nas patnje u ognju!’; oni koji budu strpljivi, i istinoljubivi, i Allahu poslušni, i oni koji budu milostinju udjeljivali, i koji se budu u posljednjim satima noći za oprost molili.” (sura 3, ajeti 15-17)

U jednom hadisu od Ebu Hurejre, da je Allah njime zadovoljan, prenosi se da je Poslanik Muhammed, alejhisselatu wesselam, rekao: ’Allah silazi u zadnjoj trecini noci na nebo najblize dunjaluku (zemlji) i pita: Ko ima da Me moli, pa da mu odgovorim? Ko ima da trazi od Mene (dovom), pa da mu dam? Ko ima da moli za oprost, pa da mu oprostim?’

Zadnja trecina noci je jedno od najmocnijih, odabranih vremena, kad Allah uslisava dove.

A zasto da mu i ne uslisa – covjek mora ustati iz kreveta kad mu je san najsladji, da bi tad molio svog Gospodara, kad ga niko od ljudi ne vidi i ne cuje – on ustane, uzme abdest, klanja nocni namaz, pa onda ispruzi ruke svome Gospodaru i moli Ga! Cista iskrenost, ikhlas.

Braca Jusufa, alejhisselam, sinovi Jaquba alejhisselam, su ga bacili u bunar kad je bio dijete, da umre u njemu, jer su bili ljubomorni na njega. Ali Allah ga je spasio i ucinio izvanrednim vjernikom najviseg stupnja vjere, cistih prsa, ucinio ga je muhsinom. Spasio ga je i nakon mozda 30 godina, kad je Jusuf a.s. postao prvi covjek do Kralja, i kad su njegova braca konacno priznala svome ocu sta su bili napravili, da su htjeli ubiti malog Jusufa, onda su zavapili ocu da moli od Allaha oprost za njih, jer su i njegovo pravo kao oca povrijedili kad su mu oduzeli najdrazeg sina. Jaqub alejhisselam je odgovorio da ce traziti oprosta za njih (kasnije, glagol je u Qur’anu u buducnosti).

O oče naš – rekoše oni – zamoli da nam se grijesi oproste, mi smo, zaista zgriješili. Zamolit ću Gospodara svoga da vam oprosti – odgovori on – jer On prašta i On je Milostiv. (sura 12, ajeti 97-98)

Islamski ucenjaci su rekli da je Jaqub a.s. htio cekati zadnju trecinu noci da moli oprost za svoje sinove, da bi povecao mogucnost da mu dova bude uslisana.

Jedan islamski ucenjak, Tartusi, je rekao: ’Nije mudar covjek koji ima potrebu kod Allaha, a ipak prespava noc i zanemari dovu (za tu potrebu) Allahu.’ Zelis li da ti Allah uslisa dovu, moras stajati nocu i moliti Allaha. 

 1. b) Dok uci ezan je drugo odabrano vrijeme kad je mogucnost prihvatanja dove povecana. Dakle, u toku ucenja ezana, dok ezan uci. Poslanik alejhisselatu wesselam je rekao da gotovo da nema dove koju Allah odbije ako Ga se zamoli u dva odabrana vremena: dok uci ezan, ili u vrijeme kad se suoce dvije vojske.

 

 1. c) Izmedju ezana i iqameta. Allahov Poslanik Muhammed alejhisselatu wesselam je rekao: ’Dova ucinjena izmedju ezana i iqameta se ne odbija’. Zato moli tad Allaha.

 

 1. d) Tokom namaza. Ovo se odnosi na dozvoljene polozaje u namazu kad je dozvoljeno doviti i kad je vjerovatnije da ce dova biti uslisana: direktno nakon pocetnog tekbira, a prije Fatihe; ili na sedzdi; ili prije predavanja selama.

 

 • Dok si na sedzdi.

Poslanik alejhisselatu wesselam je rekao: ’Najvise sto se covjek moze pribliziti Allahu je dok je na sedzdi. Povecajte dove dok ste na sedzdi, jer tad je vjerovatnoca da ce vam dova biti uslisana, vrlo velika.’

Dok si na sedzdi mozes zato moliti Allaha svojom dovom i na drugom jeziku, ako ne znas arapski, iz ovog razloga.

 

 • Nakon tesehhuda a prije predavanja selama.

Poslanik, sallallahu alejhi we sellem je rekao, kad je vidio Ibn Mesuda, da je Allah njime zadovoljan, kako dovi prije selama: ’Moli, bice ti uslisano.’

 

 • Nakon selama (taslima).

Poslanik, sallallahu alejhi we sellem je rekao: ’O Muaze, tako mi Allaha, ja te volim i hocu da ti dam jedan savjet. Nemoj propustiti da nakon svakog namaza proucis: O Allahu, omoguci mi da Ti zikr cinim (da Te se sjecam) i da Ti zahvaljujem i da Tebi ibadet obavljam na najbolji nacin!’.

Ovim se misli na individualnu dovu nakon sto imam preda selam, a ne ni na kakve zajednicke dove nakon namaza, to nije po sunnetu Allahovog Poslanika, alejhisselam.

 

 • Jedan sahat u toku petka.

Svakog petka, postoji 1 sahat kad Allah prima dove. Allahov Poslanik, sallallahu alejhi we sellem je rekao: ’Petak (misli na dan, ne na noc i dan) ima 12 sahata, u njima je jedan sahat u toku kojeg ako musliman moli bilo sta od Allaha, Allah ce mu to uslisati.’

U nekim hadisima se spominje da je to posljednji sahat ikindijskog vakta petka, i ovo misljenje je jace. Drugi smatraju da je to dok imam cini khutbu, a treci da je to izmedju dvije khutbe. Petkom, tokom cijelog dana, trebamo ciniti puno dovu, narocito u sahatima koje su spomenuli islamski ucenjaci.

 

 • Nakon uzimanja abdesta.

Poslanik Muhammed, alejhisselam, je rekao: ’Nema nijednog muslimana koji, nakon sto uzme abdest i upotpuni ga, zatim kaze Ešhedu en laa ilaahe illaAllaah, wahdehu laa šeriike leh, we ešhedu enne Muhammeden abduhu we resuuluhu, a da mu se svih osam Dzennetskih vrata ne otvore, i on moze uci u Dzennet kroz koja od tih vrata on zeli.’

Cinjenica da su vrata Dzenneta tad otvorena, cini da su islamski ucenjaci rekli da tad treba pojacati dovu.

 

 • Prije pijenja blagoslovljene vode ZemZem.

Allahov Poslanik, sallallahu alejhi we sellem, rekao je: ’ZemZem je hrana koja je najblagoslovljenija (ima najvise bericeta u njoj) od sve hrane na Zemlji.’ Nasim danasnjim jezikom receno: koju god dovu ucinis prije nego popijes ZemZem vode, Allah ce ti je uslisati.

 

 • Mjesec ramazan, narocito Lejletul qadr.

Aiša, da je Allah njom zadovoljan, pitala je Allahovog Poslanika, alejhisselam, koju dovu da uci ako nadje koja je od zadnjih deset noci ramazana Lejletul qadr, a on joj je odgovorio da uci: ‘Allahumme inneke afuwwun, tuhhibul afwe faafu anni!’ (Allahu Ti prastas i volis oprastanje, pa oprosti meni!) Zato nakon teravih namaza (bolje sam ga klanjaj kod kuce), dovi puno u samoci ostatak noci sve do witr namaza (koji mozes klanjati vec pred sami sabbah). Takva je dova vjerovatnije da ce biti uslisana jer se ikhlas (iskrenost) i khušu (skrusenost) povecavaju u takvim okolnostima.

 

 • Tokom hadzdza, narocito na Dan Arefata.

Unutar Kabe, na Safi, na Marwi, izmedju njih, na Mini, narocito na Arefatu. Hadzdz sam po sebi je blagoslovljeno vrijeme, narocito ako smo hadzije te godine. Allahov Poslanik, sallallahu alejhi we sellem, rekao je: ’Najbolja dova je dova na Dan Arefata.’ Tad i Allah silazi i hvali se melecima: ’Pogledajte Moje robove – dosli su sa svih strana svijeta! Umorni su, prasnjavi, ali dosli su ovamo samo i jedino iz cistog straha i ljubavi prema Meni! Svjedocite da sam im oprostio i dao im sto god zele!

Dova na Dan Arefata je najbolja dova koja se moze uciniti. Zato treba dati sve sto mozes da molis Allaha svim dovama, da Ga molis za sve sto mozes, da nista ne izostavis.

Ucenjaci kazu, cak i ako nisi taj dan na Arefatu, da cinis puno dove taj dan i tokom 10 prvih noci zul-hidzdze kad su hadzije na hadzdzu, jer to je blagoslovljen dan.

 

 • Tokom kise.

Allahov Poslanik, sallallahu alejhi we sellem, rekao je: ’Dvije dove se ne odbijaju: dova dok uci ezan, i dova kad pada kisa.’ U jednom hadisu, on je rekao da je kisa znak Allahove Milosti. Pa kad Allahova Milost silazi s kisom, onda treba doviti da bi se dova primila.

Advertisements

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s

%d bloggers like this: