Idi na sadržaj
Januar 30, 2016 / Allahov rob

Dova – oruzje vjernika (7): Faktori koji pomazu da dova bude uslisana

  1. Faktori koji pomazu da dova bude uslisana

 

Mnogi od ovih faktora su vec ranije spomenuti, ali cemo ih razvrstati i pobrojati i ovdje, da bismo ih zaokruzili i upotpunili.

  1. a) Ikhlas (iskrenost). Kad molis cijelim bicem, srcem i dusom, obracajuci se nikome drugome osim Jedinom Allahu, to je iskrenost u dovi. Ranije smo objasnili da je to razlog da je cak i dova najgoreg nevjernika uslasana; i da je to razlog da dove mnogih nevjernika i grijesnika budu prihvacene. Pa kad je Allah uslisao dovu najgoreg stvorenja koje je ikad postojalo, sigurno ce uslisati i nasu dovu ako Ga molimo iskreno, a to znaci, ne trazeci ni od koga drugog osim od Njega Jedinoga, svjesni da nam niko drugi osim Allaha ne moze pomoci i ispuniti to sto trazimo.

 

  1. b) Ocekivati sve najbolje od Allaha. Kad dovis i molis Allaha, budi potpuni uvjeren da ti Allah moze i hoce uslisati dovu.

 

  1. c) Cinjenje dobrih djela. Ako povecas svoja dobra djela, time ces povecati mogucnost da ti dove budu uslisane.

Poslanik, alejhisselatu wesselam, reako je: ’Priblizi siroce sebi, i budi ljubazan prema njemu, pomiluj ga po glavi i nahrani ga. Ucinis li to, srce ce ti omeksati i tvoje potrebe bice ispunjene (to jest, dove ce ti biti uslisane).’

Kad ucinis neko dobro, kad si njezan prema sirocetu, onda ce Uzviseni Allah uslisati tvoje dove.

Jednom je jedan covjek dosao do Enes ibn Malika, da je Allah zadovoljan njime, i rekao: ’Enese, cini dovu Allahu za mene!’ Enes mu je odgovorio: ‘Uistinu, dova se dize (Allahu) dobrim djelima.’ Sta mu je Enes savjetovao? Da pocne ciniti dobra djela, pa ce ona ponijeti njegove vlastite dove do Allaha!

Ocito, sto je osoba poboznija, to su vece mogucnosti da mu Allah uslisa dovu.

Jedan islamski ucenjak je rekao: ’Primjer onoga ko cini dovu bez dobrih djela, je kao onaj koji pokusava odapeti strijelu, a nema luka.’ Ako nemas dobrih djela, sta ce podici tvoju dovu do Allaha? Zato, kad dovis, narocito kad dovis za nesto sto ti je narocito vazno, povecaj svoja dobra djela: namaz; zekjat; sadaqu; zikr; dobru cud (narav, moral) narocito prema roditeljima; skupljanje korisnog znjanja; a ostavi se lijenosti, zaboravljanja duznosti prema Allahu i grijesenja.

 

  1. d) Ispunjavanje prava roditelja. Vidjeli smo vec primjer Dzjurejdja. Postoje i drugi primjeri, a to je prica o Uwaisu el-Qarniju. On je bolovao od lepre, ali njegova mati je ucinila dovu Allahu da ga izlijeci, pa ga je izlijecio, lepra je nestala sa cijelog tijela osim na jednoj maloj povrsini. Poslanik Muhammed alejhisselatu wesselam je rekao Omeru ibn Khattabu (drugom khalifi): ‘Doci ce vam Uweis el-Qarni, pa kad dodje, molite njega da cini dovu Allahu da vam oprosti, jer on je pobozan u nacinu na koji postupa prema svojoj majci.’

 Poslanik Muhammed alejhisselam navodi kao razlog da se Uweisova dova prihvata, to sto je ispunio prava svojih roditelja koja su oni imali kod njega!

Uweis je zelio ici da posjeti Rasulullaha Muhammeda, sallallahu alejhi we sellem. Bio je u Jemenu, a Allahov Poslanik, alejhisselam, je bio u Medini. Trazio je dozvolu od svoje majke, i ona mu je rekla: ’Dobro, idi, ali se odmah vrati’. (tako je rekla jer se ona sama nije mogla brinuti o sebi) Uweis je otputovao cijelim putem od Jemena do Medine; i kad je usao u Medinu i dosao do kuce majke vjernika Aiše, da je Allah njome zadovoljan, da sretne Poslanika Muhammeda, alejhisselatu we sellam, ona ga je obavijestila da je Poslanik alejhisselam na pohodu i da ce se uskoro vratiti.

I Uweis se okrenuo i vratio nazad, nakon tolikog puta… vratio se, ne sacekavsi par dana da vidi Allahovog Poslanika, alejhisselam, samo zato sto mu je mati rekla da se odmah vrati…! On je propustio mogucnost, koja je bila na dohvat ruke, da postane ashab Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi we sellem (nikad ga nije sreo, a to je definicija ashaba, muslimani koji su zivjeli u njegovo vrijeme i licno ga sreli), zbog prava svoje majke!

I zato je Rasulullaha Muhammeda, sallallahu alejhi we sellem, rekao: ‘Najbolji od tabiina je Uweis al-Qarni.’

Tabiini su generacija muslimana koja je zivjela u vrijeme Poslanika alejhisselama ali ga licno nisu nikad sreli, i generacija iza njih. 

Omar, da je Allah njime zadovoljan, ciju je bogobojaznost, iman i znanje Poslanik Muhammed alejhisselam isticao nad ostalim ashabima; Omar pred cijim je imanom sejtan bjezao na drugu stranu kad bi ga ugledao da ide ulicom – taj Omar je, nakon Poslanikove alejhisselatu wesselam, smrti, kad god bi dosla grupa muslimana iz Jemena, izlazio i pitao da li je Uweis al-Qarni sa njima. Na kraju ga je i sreo, onako kako je Rasulullah Muhammed alejhisselam, predskazao. Omer ga je pitao niz pitanja, da li je on Uweis, da li je Uweis el-Qarni, da li je bolovao od lepre, da li ga je Allah izlijecio osim malog dijela tijela, da li mu je mati zavisna od njegove pomoci i on ispunjava njena prava, da li je iz Jemena… kad je Uweis potvrdno odgovorio na sva ta pitanja, Omer ibn el-Khattab, jedan od dva najbliza ashaba Allahovog Poslanika alejhisselam, zamolio ga je da cini dovu za njega Allahu, da mu oprosti!

Dakle, ispunjavanjem prava svojih roditelja koja im je Allah dao kod tebe, osiguraces na jedan od najboljih nacina da ti dova bude uslisana. 

  1. e) Pokajanje od proslih grijehova. To je takodje jedan od mocnih nacina da povecas mogucnost da ti Allah uslisa dovu. Kad shvatis da si grijesio, da si propustio obaveze prema Allahu (obecali smo Mu svi da cemo Mu se klanjati onako kako je On odredio, a ne kako mi sami sebi propisemo krseci Njegove Naredbe), kad priznas svoje grijehe koje si ucinio prema Allahu, pa Mu se zatim pokajes od tih grijeha (pokajanje od grijeha znaci shvatanje razumom da si pogrijesio; zalost i kajanje srcem; odlucnost srcem i razumom da se ne vracas onome zbog cega se kajes – u ovom slucaju to je napustanje gafleta, nemara prema Allahu i prihvatanje obaveze namaza), onda je to znak da ce ti dova biti uslisana.

U Casnom Qur’anu objasnjava nam Allah da je Poslanik Nuh a.s. (Noa) savjetovao svoj nevjernicki narodu kome je bio poslan:

’Tražite od Gospodara svoga oprost jer On, doista, mnogo prašta; On će vam kišu obilnu slati i pomoći će vas imanjima i sinovima, i daće vam bašče, i rijeke će vam dati.’ (sura 71, ajeti 10-12)

Pokajanje, tewba, povecava Allahove blagodati pokajnicima. Kad shvatis da nisi ispunio svoje obaveze prema Allahu i nisi bio dobar musliman, i priznas to pred Allahom i zamolis Ga za oprost – onda je to jedan od mocnih nacina da ti druge dove budu uslisane. Zbog pokajanja i povratka Allahu.

  1. f) Zapusten vanjski izgled. To ne znaci da trebamo teziti da izgledamo zapusteno, vec znaci da, kad naidje situacija poput Dana Arefata, na umri, hadzdzu, u bici, na putu i slicno… situacija kad smo umorni, zapusteni, zedni i gladni, tad snaznije osjecamo koliko smo ovisni o Allahu i koliko nam je On potreban; pa zato se i dova takvog covjeka prima. Ponavljam, to ne znaci da se treba namjerno truditi izgledati zapusteno; vec se ovim misli na situacije u kojima covjek i ne moze izgledati drugacije.

 

  1. g) Dova koja se cini u vrijeme kad se dova prima, i na mjestima gdje se dova prima.

Vec smo ranije spominjali vremena i stanja u kojima je vjerovatnost primanja dove veca. Mjesta na kojima se ta mogucnost povecava sus veta mjesta u islamu, a to je mesdzidul-haram (Kaba), Poslanikov sallallahu alejhi we sellem mesdzid, mesdzid al-Aqsa; a nakon toga i sve dzamije. Poslanik Muhammed, sallallahu alejhi we sellem, je rekao: ’Allah voli dzamije, a mrzi pijace.’ Pijace i trznice su mjesta gdje se desava zlo: prevare, laganja, kradje, tracevi, dunjalucko zlo; a dzamije su mjesta gdje se Allahovo Ime spominje i redovno Mu se u njima klanja.

Advertisements

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

%d bloggers like this: