Skip to content
Januar 30, 2016 / Allahov rob

Dova – oruzje vjernika (8): Faktori koji sprecavaju da dova bude uslisana

  1. Faktori koji sprecavaju da dova bude uslisana

 

Mnoge od ovih faktora smo vec ranije spomenuli, ali cemo ih razvrstati i pobrojati i ovdje, da bismo ih zaokruzili i upotpunili. 

  1. a) Odsustvo ikhalsa.

To je ono najjace sto ce uciniti da dova ne bude uslisana. Odsustvo ikhalsa znaci da se moli nekom drugom osim Allahu, sto je sirk, kefr, nevjerstvo. Kad neko dovom doziva i moli nekoga drugog osim Allaha, to ga automatski izvodi iz islama. Cak i ako bi uputio dovu Allahovom Poslaniku Muhammedu alejhisselam, time bi prestao biti musliman. To je akt sirka (kufra, nevjerstva). Svaka dova u kojoj se spominje ’Jaa Muhammed’ ili ’Jaa Resulullaah…’ je sirk i njome onaj koji tako moli izlazi iz islama.

Ciniti dovu Poslaniku Muhammedu alejhisselamu i dozivati njega za pomoc, a ne Allaha, isto je kao sto i krscani rade kad mole Isusa Krista. Oni se obracaju jednom Allahovom Poslaniku, a neki muslimani drugom Allahovom Poslaniku. Nijedan Allahov Poslanik nikad za sebe nije rekao da ikome moze pomoci, ili da se njemu treba klanjati ili mu dove upucivati, nego je svaki od njih dosao sa istom porukom: Ne klanjajte se i ne molite se nikome osim Jedinom Allahu, Tvorcu i Gospodaru svega, Njemu cete se nakon smrti vratiti i odgovarati za ono sto ste cinili. 

Pa ako se ne smije moliti Allahovim Poslanicima a.s. sta je onda sa onima koji idu i mole se tzv. svecima, evlijama ili mrtvim ljudima…?!

To je suština širka, neophodno je da to shvatite, pa ako ste ikad u neznanju ili zaboravu pocinili slicno nedjelo, da se odmah iskreno pokajete Allahu i zamolite Ga za oprost.

Et-Tewwaab, Er-Rahiim, Er-Rahmaan, El-Gafuur, El-Gaffaar, El-Afuww prima pokajanje iskrenih pokajnika, brise i pokriva njihove grijehe i zamjenjuje im ih dobrim djelima. Zato je vazno ne cekati ni trenutka sa tewbom oko ovako ozbiljne stvari, jer to nije obican grijeh, ni veliki ni mali, vec sirk, kojim se nijece covjekov islam i izlazi iz okrilja islama, a u Dzennet ce uci samo muslimani.

Zatim se gusulite i izgovorite sehadet, i time ste ponovo usli u Allahovu vjeru islam, cisti i puni Allahovog Oprosta i Milosti.

Allah mozda uslisa cak i dovu kafira koji se, u ocajnoj situaciji, suocen sa smrcu, obraca samo Allahu i nikome osim Njemu – ne trazi pomoc od andjela, Poslanika, evlija ni od mrtvih; vec se samo sasvim iskreno i cisto obraca za pomoc Allahu, osim Koga drugog boga nema. Zato ce Allah uslisati cak i dovu kafira, kad Ga moli sa ikhlasom, a to znaci da ne moli i ne obraca se nikom drugom osim Njemu, Jedinom Allahu. I u trenutku kad cini tu dovu, cak i kafir ima ikhlas. 

  1. b) Haram opskrba.

Haram opskrba cini, kako smo vec rekli, da dova ne bude uslisana. Kad zaradjujes haram, oblacis haram, jedes i pijes haram, ne nadaj se da ce ti Allah uslisavati dove. Ovo se odnosti na muslimane kojima je poznato sta je halal a sta haram, pa ipak odabiraju svjesno da ustraju u haram opskrbi. Ranije smo citirali hadis o putniku u ocajnickoj situaciji, cija dova se nece uslisati bas zbog ovog razloga.

  1. c) Grijesi.

Poslanik Muhammed sallallahu alejhi we sellem jer rekao: ’Vrata nebesa se otvaraju u zadnjoj trecini noci i Allah uslisava dove svima, osim prostitutki koja prodaje tijelo za novac i skupljacu poreza koji cini nepravdu kad skuplja porez’.

Znacenje ovoga je da, dok god oni ustraju u grijehu, ne trebaju da imaju ikakvu nadu da ce im Allah ispuniti dovu. Islamski ucenjaci koriste ovaj hadis kao dokaz da grijesi stoje kao prepreka izmedju covjeka i njegove dove. Prepreka je kao zatvorena vrata na nebesima, vrata koja se nece otvoriti da propuste dovu da dodje do Allaha, sve dok god se ne pokajes za taj grijeh i ne zamijenis ga odgovarajucim dobrim djelom. 

Bas kako je svaki grijeh jedna prepreka na putu tvoje dove prema Allahu i njenom uslisavanju, isto tako je i svako dobro djelo jedan put, ili dio puta, tvoje dove do Allaha i uslisenja. Sto si bogobojazniji i sto si vise svjestan Allaha (znaci ispunjavas obaveze koje imas prema Njemu i prema Njegovim stvorenjima), to je veca mogucnost da ce Allah uslisati tvoje dove. A sto si gresniji, to su ti manje mogucnosti da ti dova bude primljena. Samo ne zaboravi, da si i najveci grijesnik, vrata pokajanja Allahu su ti uvijek sirom otvorena, a Allah voli pokajnike i brise ranije grijehe svakomeko Mu dodje sa iskrenom tewbom (pokajanjem). Iskrena tewba znaci da se prestane sa grijehom i da se pocnu ispunjavati obaveze prema Allahu.

  1. d) Napustanje naredjivanja dobra i zabranjivanja zla.

”Naredjivanja dobra i zabranjivanja zla” je izraz i koncept iz Qur’ana, a znaci zapravo savjetovanje svoje okoline na najljepsi nacin, strpljivo, skromno, uljudno, bez ikakve arogancije ili oholosti, jer niko ne zna u kakvom ce stanju umrijeti.

Jer Allah moze kazniti nekoga ko zivi zivotom pravednika; ali koji kad naredjuje grijesnicima da cine dobro i ostave zlo, on ih ismijava, ponizava ili vrijedja, tako da Mu odredi da umre u ponizenju kufra, kao najgori nevjernik i grijesnik i da nikad ne udje u Dzennet. Islam je vjera milosti, a ne vjera oholosti, sile ili vrijedanja. Shvatite da je sve sto postoji, dio Allahovog stvaranja kojem je On dao odredjeno pravo. Pravo da budu savjetovani na put dobra, na put do Dzenneta i Njegovog Oprosta, ukljucuje da ih se savjetuje strpljivo, sa paznjom, blagoscu, milsocu; a ne da ih se ponizava zbog grijeha koje su pocinili. Svi ljudi grijese, jer mi nismo meleci a muslimana obiljezava najljpsi moral, blagost i strpljivost u ophodjenju sa ljudima.

Ako musliman prestane savjetovati ljude koji grijese: alkoholicare, narmkomane, muslimane koji ne klanjaju… vec samo slegne ramenima i ne zeli znati za njih; takvom se dova nece uslisati:

Poslanik Muhammed, alejhisselam, je rekao: ’Kunem se Allahom, ili cete naredjivati ono sto je dobro i odvracati od onoga sto je zlo, ili ce Allah poslati na vas Svoju kaznu, pa cete Mu upucivati dove, ali vam one nece biti uslisane.’

Musliman se brine ne samo o sebi i o svom boljitku, vec se brine i o boljitku svoje brace muslimana. Kad znas da tvoj drug ne klanja – kako imas srca, kako smijes od Allaha, ostati sutke posmatrati kako se upropastava?! Kad znas da se bavi velikim grijesima – duznost ti je savjetovati ga!

Pa ako se ti ne brines za ummet, onda Se ni Allah nece brinuti za tebe, i nece ti uslisavati dove.

  1. e) Pozurivanje ispunjenja dova.

O ovome smo vec takodje govorili, i znamo da to znaci da cinis dovu, pa kad ti se ne uslisa nakon nekog vremena, ti prestanes doviti i dignes ruke od dove, okrenes zanci glavu od Allaha. To je upravo razlog da ti dova ne bude uslisana!

Rekli smo vec: nastavi strpljivo moliti, pun nade i najboljeg misljenja o Allahu, potpuno uvjeren da ce ti Se Allah odazvati. 

Isto vrijedi ako se zamorimo od cinjenja dove, od obracanja Allahu i moljenja Njega za sve sto nam treba; kao i kad se moli za nesto sto je haram – sve to sto smo ranije spomenuli, a sto spada pod ovu kategoriju, necemo sad ponavljati.

Advertisements

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s

%d bloggers like this: